zelf een meubel opknappen, of toch maar opgeknapt kopen?

vintage meubel zelf opknappen

Twijfel je of je een meubel opgeknapt wil kopen, of dat je zelf met een vintage vondst aan de slag moet gaan? Hier een realistisch plaatje om waar je allemaal aan moet denken. Veel mensen beginnen met goeie moed zelf aan het opknappen van een kast, maar lopen gaandeweg in het proces vast op gebrek aan kennis, gereedschap, of gewoon omdat de motivatie halverwege het kaal schuren al op is. Daarom deze blog. Want het werk is heerlijk! Maar kost je veel tijd en soms wil je gewoon even een tip om weer een stapje verder te komen.

Geen vintage kast heeft exact dezelfde aanpak nodig, dus hier alleen een overzichtje van veel voorkomende dingen. Het vervangen van panelen, maken of repareren van een kroon, nieuwe verbindingen maken en meer van dat soort grotere ingrepen staan hier niet in.

voorbereiden

Schatzoeken
Het begint natuurlijk met de zoektocht naar het perfecte meubel. Heb je van een oudtante een prachtige kast gekregen, die je graag onder handen wil nemen, of struin jij altijd alle rommelmarkten af met het grootste plezier, dan draai jij hier je hand niet voor om. Uiterlijk is heel belangrijk maar een meubel moet ook praktisch zijn. Iets wat bij een commode een aspect is waar over nagedacht moet worden, omdat je hier heel wat uurtjes aan doorbrengt.

Schoonmaken
De eerste stap die je sowieso wil zetten is het grondig schoonmaken van de kast. Dit om alle oude vette sporen van andermans vingers weg te werken, spinnenraggen te verwijderen en geurtjes te verminderen. Ook ontdek je hierbij precies wat er eventueel kapot is aan een kast.

Kaal schuren/poetsen
Een tijdrovend klusje en niet het leukste, maar wel ontzettend belangrijk voor een goed eindresultaat. Zitten er lagen lak op de kast? Die krijg je er het beste af met een scherpe verfkrabber en een speciale verfföhn, en daarna schuur je de laatste stukjes nog weg. Met oudere materialen als politoer of oliën heb je een veel lastiger klusje. Slibt je schuurpapier direct dicht met troep? Dan laat je het meubel het beste kaal stralen. Wij werken graag samen met een meubelstraler. Wil je meer informatie hierover? Stuur ons een berichtje en we brengen je graag met ze in contact. Zij stralen met een fijne glasparel je houten meubel weer prachtig kaal. Het kost je waarschijnlijk tussen de €150,- en de €300,-, maar het scheelt je ontzettend veel frustratie en tijd. Nog een pluspunt van kaalstralen, je meubel krijgt zijn houtnerf weer terug! Waar je met schuren de nerf juist glad maakt, zorgt stralen ervoor dat je karakteristieke houten meubel weer oogt als een houten meubel.

Houtworm bestrijden
Jammer, maar waar… in veel oude houten kasten zit houtworm. Je herkent het aan de typische kleine gaatjes in het hout. Of ze nog actief aanwezig zijn is vaak lastig in te schatten tijdens het klussen aan je kast of commode. Toch wil je er zeker van zijn dat je geen kast met levende houtworm op je mooie houten vloer neerzet. Online is er gelukkig voldoende bestrijdingsmiddel te vinden. Aan te raden is om de kast op een zonnige dag buiten te behandelen. Doordrenk je hout met het bestrijdingsmiddel en laat rustig drogen. Mocht er nog levende houtworm zijn geweest, is dat nu wel over. Ook is het hout niet meer aantrekkelijk voor nieuwe bewoners en in het zonnetje droogt je kast sneller en zijn de gifstoffen sneller vervlogen, zodat je het meubel weer in huis kunt zetten.

reparaties

Wiebelkast
Wiebelt de kast? Check welke pootjes zweven. Vaak is het verhogen van één van de pootjes met een dun stukje hout voldoende om de wiebel weg te halen. Zijn de poten half weggerot? Dan zul je met een zaag aan de slag moeten om de poten terug te zagen tot het punt dat het hout weer stevig is, en dan zorgen dat alle poten even hoog zijn, zodat de kast niet meer wiebelt. Soms moet je zoveel van de poten afhalen, dat volledig nieuwe poten nodig zijn. Je kunt online zoeken naar de poot die je nodig hebt. Er zijn verschillende bolpoten, blokpoten, schuine pootjes, die met houtlijm en dikke spijkers prima te monteren zijn.

Deuren rechthangen
Klemmen de deuren ergens? Boven? Onder? Tegen elkaar aan? Je kan dit oplossen door één of twee millimeter van de klemmende kanten af te zagen. Soms heb je een metalen ringetje nodig om de speunen (scharniersoort) te helpen liften of moet je de scharnieren vervangen.

Klemmende lades
Klemmende lades kun je vaak oplossen door de contactpunten goed te schuren, zie de blog over klemmende lades. Zijn de lades helemaal doorgesleten, zul je dat recht uit moeten zagen en een nieuw stuk hout moeten plaatsen dat de lade op de juiste hoogte stelt.

Gaten en kieren
Gaten en kieren, soms mooi karakteristiek, en soms verpest het de kast. Wij vinden noesten mooi, dat hoort bij het hout, maar gaten veroorzaakt door boktorren en houtwormen niet. Grote gaten vul je het beste met een twee componenten houtplamuur. Deze hardt goed genoeg uit om grote gaten en deuken te vullen. Kleine houtwormgaatjes vul je ook prima met een snelplamuur geschikt voor hout. Echt grote gaten vul je op met hout of deuvels en flink wat houtlijm en daarna nog het liefst met twee componenten plamuur. Hiervoor kun je de blog over knopgaten ook lezen. Bepaal welke kieren je wel mooi vindt en welke niet. Een barst in een houten paneel moet je van gaan houden, want dat dichtkitten gaat uiteindelijk, door temperatuursverschillen voor een lelijkere scheur zorgen. Kieren aan de randen van verbindingen kun je gerust dichtkitten. Doe dit wel pas na de grondverf, anders trekt al het vocht uit je kit in de kast en scheurt het alsnog.

Indeling bepalen en maken
Heeft de kast al planken en plankendragers waar je blij mee bent? Lekker niks aan doen. Ben je niet helemaal blij met de indeling dan kun je die zelf aanvullen of nieuw maken. Wil je meer planken, zorg dan dat je dat goed opmeet en zaagt (of laat zagen). Plankendragers kun je ook gerust van hout maken. Wij gebruiken meestal latten van 18 x 18 voor plankendragers. Deze kun je vastschroeven in de basisbalken van de kast (voor en achter, het dikkere stuk van de kast). Zorg dat je schroeven lang genoeg zijn om vast te komen, maar niet zo lang dat ze aan de buitenkant van de kast er uit komen. Gebruik bij het plaatsen van de plankendragers altijd een waterpas, dit niet persé om te zorgen dat al je knikkers netjes op de plank blijven liggen, maar wel om een wiebelende plank te voorkomen.

Sluitingen
Je wil natuurlijk dat je kast goed sluit. Zit er een werkend slot op? Zit er op een deur een schuifje? Of wil je alles met magneten. Zorg dat je de gewenste sluiting in huis hebt en maak het passend. Zorg met magneten dat de twee delen elkaar volledig raken bij het sluiten van de deuren. Ga je het oude slot gebruiken? Grote kans dat de ook al zo oude sleutel eens afbreekt of kwijtraakt. Wees de paniek voor en laat alvast een sleutel bijmaken.

Voorboren knopjes/greepjes
Nu de kast nog niet in de lak staat kun je goed uittekenen waar je de knoppen of grepen straks wilt hebben. Meet dit uit, teken het af met een potlood en boor de gaten alvast voor met een boortje van 1 maat kleiner dan het uiteindelijke schroefje dat je wil gaan gebruiken.

schilderen

Grondverf
Als je wilt dat je zorgvuldig uitgekozen lak goed dekt en lang mooi blijft zitten? Ga dan altijd voor een fijne grondverf. Het liefst in de kleurlijn van je lak. Zeker met rood en geeltinten is dit aan te raden, want die dekken het lastigst.

Schuren
Een laag verf op droog hout trekt de vezel van de kast naar buiten. Als de grondverf droog is voel je dat de kast erg ruw aanvoelt, schuren dus! Pak hiervoor een fijne korrel, bijvoorbeeld 240 en loop de kast zorgvuldig na. Dit is ook het moment om gemiste gaten alsnog met plamuur te vullen en dit glad te schuren.

Lakken
Twee lagen lak is aan te raden voor een mooie dekking en een volle kleur. Laat de lagen tussendoor goed drogen. Wacht je langer dan 24 uur tussen de twee lagen? Dan is licht opschuren voor de laatste laag aan te raden. Bezuinig niet op de soort lak. Wil je dat de kast lang mooi blijft? Kies een goed merk lak. Ze kunnen tegenwoordig van ieder merk elke kleur voor je mengen, dus daar hoef je het niet voor te laten. Maar voor een paar tientjes meer heb je vele jaren langer plezier van je kast. Wij werken zelf met lak van Sigma, echt een aanrader!

De kleurkeuze is een hele belangrijke, maar wel een heel ander apart hoofdstuk. Want wat kan die keuze soms moeilijk zijn! Wij hebben 20 Firma Zoethout kleuren in onze kleurencollectie, die je ook bij ons kunt kopen en voor jouw eigen opgeknapte meubel kunt gebruiken.

Afwerken
Nu kun je de sluitingen en knoppen gaan plaatsen, eventueel de lades in de
olie zetten en genieten van je harde werk.

zelf doen

Zoals je misschien tussen de regels wel kunt lezen, veel goedkoper dan een opgeknapt meubel kopen zal het niet zijn. Het gereedschap (kun je ook huren hoor), stukken hout, sluitingen, plamuursoorten, grondverf, lak, knoppen en andere bijkomende kosten ga je tegenkomen als je aan de slag gaat. Dus als je overweging om zelf aan de slag te gaan puur om financiële redenen is, maak een duidelijke berekening van tevoren om teleurstellingen te voorkomen. Het is dus niet perse goedkoper, maar wel ontzettend leuk om zelf te doen.

Je mag ons altijd bellen of een berichtje sturen als je ergens tegenaan loopt, we helpen je graag verder met je project!

En scroll vooral ook eens door onze andere blogs, diverse aspecten van het opknappen van een vintage meubel komen daar voorbij en worden uitgebreid uitgelegd!

bereken de bezorgkosten

Wij werken samen met JWS transport, zij doen al onze bezorgingen. We sturen je gegevens direct aan hen door en zij nemen contact met je op om samen een geschikt bezorgmoment af te spreken.

De prijs is afhankelijk van het aantal kilometers van onze winkel naar het bezorgadres.
De bezorgkosten kunnen contant of per pin bij de koerier betaald worden.

Werkt de onderstaande rekentool niet? Klik hier om zelf je bezorgkosten te berekenen