hoe zorg ik ervoor dat een nieuw knopje past op mijn vintage kast?

knopje op vintage meubel plaatsen

We kunnen er niet lichtzinnig over doen, het beslag op de deuren en lades van onze vintage meubels maken het echt af. De keuze van een knop is bepalend voor de uitstraling van het hele meubel. 
Kies je ervoor om het originele (vaak groots en messing) beslag te behouden, dan heb je geen probleem om het beslag na het schilderen weer passend te krijgen, omdat dit natuurlijk precies past op de oude gaten.

oude gaten

Kies je voor een nieuwe knop, zoals een retro achtige houten, een bronzen knop of een klassiek porseleinen knopje? Dan kunnen de oude gaten in de lades en deuren op de verkeerde plek zitten of veel te groot zijn. Maar, je laat de keuzes van je knoppen toch niet bepalen door een paar oude gaten?

Hier de oplossing: Deuvels! Deuvels zijn fantastisch, het zijn van die kleine geribbelde houten stokjes, die dus speciaal voor dit soort problemen dé oplossing zijn. Je hebt ze in verschillende diktes, dus kijk vooral welke afmeting je zelf nodig hebt.
Wat moet je doen? In dit geval heb ik een deuvel van 6 mm dik gebruikt. Ik boor het gat dat ik dicht wil hebben voor met boor maat 6, smeer de deuvel flink in met houtlijm en tik deze met een hamertje in het gat.

Laat de houtlijm goed drogen en zaag eventuele uitstekende stukken deuvel netjes af. Even schuren, eventueel kun je het plekje nog insmeren met een houtplamuur, zodat je na het schilderen niets meer ziet van het oude gat. Nu kun je elke maat knop in je kast plaatsen.

nieuwe knop plaatsen

Je kunt bij ons ook nieuwe knopjes bestellen. De nieuwe porseleinen, houten en bronzen knopjes die wij gebruiken op onze kasten zijn ook bij ons te koop!

Het plaatsen van een nieuw knopje op de juiste plek heeft wat voorbereiding nodig. 
Lades
Meet het midden van de lade, van boven naar beneden en van rechts naar links en teken het midden af. Zo weet je zeker dat je knopje precies in het midden zit. Is de ene lade wat hoger dan de ander? Dan kun je het beste beide lades van onderaf meten en dezelfde afstand aanhouden. Daarbij is het het mooiste om het gaatje net iets boven het midden te boren.

Deuren
De meeste deuren van vintage kasten hebben een sleutelgat met daar overheen een sleutelplaatje. Wij boren meestal een gaatje 3,5 a 4 cm boven de bovenkant van een sleutelplaatje en plaatsen daar dan de knop. Zit er geen sleutelplaatje? Dan is het het mooiste om een gaatje te boren iets boven het midden van de hoogte van de deur.

Voorboren
De dikte van het boortje, waarmee je het gaatje voor de schroef van de knop voorboort, is 1 maat kleiner dan de dikte van de schroef. Is jouw schroef bijvoorbeeld 3mm dik? Dan kun je het beste een gaatje van 2 mm voorboren, zo draai je het knopje gemakkelijk en ook goed stevig vast. 

bereken de bezorgkosten

Wij werken samen met JWS transport, zij doen al onze bezorgingen. We sturen je gegevens direct aan hen door en zij nemen contact met je op om samen een geschikt bezorgmoment af te spreken.

De prijs is afhankelijk van het aantal kilometers van onze winkel naar het bezorgadres.
De bezorgkosten kunnen contant of per pin bij de koerier betaald worden.

Werkt de onderstaande rekentool niet? Klik hier om zelf je bezorgkosten te berekenen