onze werkwijze

kaal maken

Sinds een tijd laten wij onze houten meubels door een extern bedrijf zandstralen. Hierna krijgen we de meubels weer helemaal kaal terug, dus ontdaan van alle vorige lagen verf, boenwas of politoer. Na dit proces komt het meubel in onze werkplaats te staan zodat we er vervolgens mee aan de slag kunnen.

schoon

Elk meubel dat wij binnen krijgen, maken we eerst van binnen en buiten zeer grondig schoon. Ook de achter- en onderkant komen daarbij aan de beurt.

houtworm

De stap die daar onmiddellijk op volgt, is het bestrijden van houtworm. Helaas bevat bijna elk oud houten meubel in meer of mindere mate houtworm. Hier valt bijna niet aan te ontkomen. We behandelen daarom íeder houten meubel met een professionele anti-houtworm spray. Als we twijfelen of we daarmee alle houtworm te pakken hebben gekregen, herhalen we deze behandeling nogmaals. De gaatjes blijven overigens, zeker aan de binnenkant, soms wel gewoon zichtbaar. Een heel enkele keer blijkt na verloop van tijd dat er toch nog levende houtworm in een meubel zit. Dit kunnen wij soms helaas niet voorkomen. Ook kan het zijn dat de geur van deze anti-houtworm spray nog te ruiken is na aanschaf. Deze geur trekt na verloop van tijd volledig weg.

nodige reparaties

Vervolgens inventariseren we wat het desbetreffende meubel aan reparaties nodig heeft; wat moet er aan het meubel gebeuren voor we hem een nieuwe verflaag kunnen geven? In welke staat is hij, moet er iets vervangen worden zoals een bodem of achterkant. Staat hij stabiel op zijn poten? Soms moet een van de poten wat korter gezaagd of moet er eentje verstevigd. We kijken naar de laatjes, of ze soepel lopen, of ze nog stevig in elkaar zitten etc. Ook de deurtjes worden nagelopen. We komen verschillende soorten scharnieren tegen, inmiddels weten we van alles wel hoe het werkt en wanneer iets aan vervanging toe is. We zorgen ook dat de deurtjes niet (meer) klemmen. De buitenkant van het meubel wordt nagelopen op gaatjes en kieren. Houtwormgaatjes en andere storende gaten werken we weg op plekken waar we vervolgens overheen gaan schilderen. Kieren en oneffenheden in het hout die bij het meubel passen laten we zitten. Naast dat dit de charme is van een vintage meubel (waar wij dol op zijn!), zien we ook vaak dat kieren weer open trekken als we ze dichtmaken.

indeling bepalen

Na alle nodige reparaties gaan we over tot het maken van een indeling. In sommige gevallen kunnen we de originele planken gebruiken. Als dit kan, dan doen we dit ook. Het is zonde om de originele planken weg te gooien als ze nog goed zijn. We schuren deze met een fijne korrel, zodat ze weer glad aanvoelen. Als we zelf een nieuwe indeling maken kijken we naar de stijl van de kast en de afmetingen, om te bepalen wat voor indeling hij krijgt. Alleen planken of ook een roede.
Heb je een mooie kast gezien, maar wil je toch een plankje extra? Dat doen we graag. Neem contact met ons op.

schilderen

Als het meubel volledig schoon is, gerepareerd is, alles weer helemaal werkt, planken of roedes in de kast geplaatst zijn, de ondergrond geschuurd is en storende gaten geplamuurd, dan kan het meubel eindelijk zijn eerste verflaag krijgen. Een heerlijk moment tijdens het opknap proces! We beginnen altijd eerst met een laag grondverf. Dit zorgt ervoor dat de volgende lagen mooi hechten. Daarna volgen er altijd twee laklagen, die wij heel precies en strak aanbrengen. De echte Firma Zoethout look komt nu tevoorschijn! We kiezen altijd uit een van onze Firma Zoethout kleuren (die trouwens ook bij ons te koop zijn!).

afronden

Tot slot kijken we welke knopjes of handgrepen het mooiste bij het meubel en de kleur staan. Porselein, brons, hout? Nu is het meubel omgetoverd tot een echt Firma Zoethout meubel! Hij krijgt een Firma Zoethout stempel op de achterkant. Ook zetten we een klein potje verf in de kast, voor als het meubel bij zijn nieuwe eigenaar ooit nog een kleine beschadiging oploopt.

meubel op maat

Naast de meubels die wij opknappen voor op de website, hebben we ook onze op maat service, waarbij je een onopgeknapt meubel uit onze opslag kunt uitzoeken die wij vervolgens helemaal naar wens voor je op gaan knappen. Hier lees je er alles over.

bereken de bezorgkosten

Wij werken samen met JWS transport, zij doen al onze bezorgingen. We sturen je gegevens direct aan hen door en zij nemen contact met je op om samen een geschikt bezorgmoment af te spreken.

De prijs is afhankelijk van het aantal kilometers van onze winkel naar het bezorgadres.
De bezorgkosten kunnen contant of per pin bij de koerier betaald worden.

Werkt de onderstaande rekentool niet? Klik hier om zelf je bezorgkosten te berekenen