lades die stroef gaan

lade die stroef loopt

Er is weinig zo irritant als een lade die niet open of dicht gaat wanneer jij dat wel wilt. Hout is een natuurproduct en blijft zich aanpassen aan zijn omgeving. Het zet uit, en krimpt in. Zeker als een meubel al erg oud is kan het zijn dat het zo vaak heen en weer is gekrompen en gegroeid, dat de geleiders en de lades te strak op elkaar zijn gaan zitten. In dat geval: schuren, schuren, schuren. Schuur op de lijn waar de lade met de geleiders in contact staat eerst flink met een grove korrel, en pas daarna stapsgewijs een steeds fijnere korrel toe.

Start bijvoorbeeld met korrel 60, daarna 100, dan 120 en eindig met korrel 240, daarmee polijst je de lade en zal deze al veel soepeler open en dicht gaan. Heb je genoeg geschuurd? Dan kan je de lade ook nog wat invetten met een vette olie. Wij werken graag met gekookte lijnolie in zulke gevallen, maar een huidolie die je lekker vindt ruiken zal het trucje ook doen.

Zijn de onderkanten van de lades helemaal weggesleten, waardoor de lade niet meer soepel gaat? Dan zul je dat moeten uitvullen. Dit doe je het makkelijkst door op de hele lijn dezelfde hoeveelheid weg te zagen, dus niet alleen het uitgesleten stuk. Zo kun je over de hele lengte van de lade een recht stuk nieuw hout plaatsen. Gebruik hiervoor houtlijm en spijkers (een tacker is een fijn hulpmiddel hiervoor).

Wil je, nu je lade weer soepel loopt, ook meteen een nieuwe mooie knop plaatsen? Hier lees je hoe je dat het beste doet. En op onze website verkopen we ook mooie porseleinen, bronzen en houten knoppen voor op jouw kast!

bereken de bezorgkosten

Wij werken samen met JWS transport, zij doen al onze bezorgingen. We sturen je gegevens direct aan hen door en zij nemen contact met je op om samen een geschikt bezorgmoment af te spreken.

De prijs is afhankelijk van het aantal kilometers van onze winkel naar het bezorgadres.
De bezorgkosten kunnen contant of per pin bij de koerier betaald worden.

Werkt de onderstaande rekentool niet? Klik hier om zelf je bezorgkosten te berekenen