oude lagen van een meubel verwijderen

Vintage meubels zijn vaak afkomstig uit een tijd waarin men het mooi vond om het hout zelf goed zichtbaar te laten. Deze meubels zijn op verschillende manieren behandeld om ze toch te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
Wij hebben inmiddels veel talloze meubels opgeknapt en weten dat er twee veelvoorkomende (hardnekkige) lagen zijn.

Mocht je een vintage meubel willen schilderen, dan is het belangrijk om eerst even aandacht te besteden aan de onderlaag. Want niets is vervelender dan verf die niet goed hecht, waardoor het resultaat niet is wat je had verwacht.

een waslaag, ook wel boenwas

Dit is een vettige, transparante laag die op een meubel geboend/geborsteld is. Er worden verschillende soorten was voor gebruikt zoals bijenwas, terpentijnwax of kalkwas. Je kunt deze was niet van een meubel afschuren en je kunt er niet overheen schilderen.

Hoe herken je boenwas?
Wanneer je met je nagel over het oppervlak schraapt, dan blijft er een vettig, bruin laagje onder je nagel zitten. Ga je er met je schuurpapier overheen, dan loopt het schuurpapier vol; je papier krijgt een bruinig laagje en de ruimte tussen de korrels loopt vol, waardoor het schuurpapier niet meer werkt. Wanneer je de waslaag niet goed verwijdert, zal je verf hier niet op kunnen hechten. Het lijkt goed te gaan en droogt gewoon op, maar als je er later met je nagel overheen gaat, dan krab je de verf er zo weer af.

Hoe verwijder je boenwas?
De waslaag is vet. Het is dus belangrijk om een ontvetter te gebruiken. Er bestaan kant en klare afbijtmiddelen, maar die zijn vrij duur. Wij gebruiken zelf een combinatie van groene zeep (vloeibaar is het makkelijkst) en huishoudsoda. Dit meng je in gelijke delen met wat warm water tot een papje en hier smeer je je meubel mee in. Even laten intrekken en vervolgens kan je het er met een fijne staalspons en veel warm water af boenen. Vergeet niet de randjes en gleufjes van het eventuele houtsnijwerk goed mee te nemen. Dit herhaal je tot er geen bruin water meer van het meubel afkomt. Meestal is twee keer voldoende.

Vervolgens het meubel goed laten drogen en tot slot licht opschuren met een fijn schuurpapiertje. Je meubel is nu helemaal kaal en is klaar voor de grondverf!

politoer

Politoeren is een ambachtelijke manier om meubels te voorzien van een transparante vernis/lak laag. Dit is een harde laag en bestaat uit schellak (wat een afscheidingsproduct is van een boomluis) wat met alcohol vermengd wordt, om vervolgens met heel veel cirkelende bewegingen (poli=veel, toeren=rondjes) aangebracht te worden. Het geeft een glanzende afwerking en kan heel wat jaren mee. Deze laag kun je niet wegschuren en je kunt er niet overheen schilderen.

Hoe herken je politoer?
Het is soms lastig te herkennen, omdat het ook wat op gewone lak lijkt. Maar wanneer je een meubel met een hars/politoerlaag schuurt, dan zal de hars door de wrijving opwarmen en dan krijg je allemaal zachte, plakkerige korreltjes. Je kunt als test ook een beetje pure spiritus op een vlak stuk gieten. Als het inderdaad politoer is, dan laat de laag een beetje los en ontstaat er een plakkerige goedje (dit kan je met je vingers voelen).

Wanneer je over een politoerlaag heen schildert, dan breekt de verf na het opdrogen open en krijg je een craquelé effect (barstjes/scheurtjes in de verflaag).

Hoe verwijder je politoer?
Politoer verwijderen is een pittige klus. Wij doen dit met spiritus. Dit schenk je op het meubel, laat je even inwerken en dan borstel je de politoerlaag los met een staalspons. Vervolgens kun je dit met een verfkrabber van je meubel afschrapen. Het is een tijdrovend en vies klusje. Maar levert je wel een kaal meubel op. Je kunt ook een speciaal afbijtmiddel gebruiken. Verwar dit niet met gewone verfafbijt, dit is niet sterk genoeg.

Voor beide lagen geldt: weet je het niet zeker? Reinig en schuur eerst een klein oppervlak en schilder dit vervolgens. Laat de verf goed drogen en kijk dan wat het resultaat is. Zo weet je zeker dat al je werk straks niet voor niets is als je mooie verflaag openbreekt en niet goed hecht!

zandstralen

In de eerste jaren van Firma Zoethout hebben we alle oude lagen er handmatig vanaf gehaald. Groene zeep, huishoudsoda, spiritus, veel schuurpapier en veel uren werk hebben we gestopt in het verwijderen van al die verschillende lagen.

Op een gegeven moment kwamen we in contact met een zandstraler. Zandstralen is een oppervlaktebehandeling waarbij, met behulp van perslucht, kleine korrels tegen hout wordt geblazen. Hierdoor krijg je een soort schuureffect. Dit zorgt ervoor dat de oude lagen op het hout worden gezandstraald en het hout weer helemaal kaal wordt.
Voor ons is dit de perfecte manier om tijd te besparen en alle meubels weer netjes kaal te maken.

Mocht je het toch niet aandurven of zijn de lagen zo hardnekkig, stuur ons dan even een berichtje. We brengen je graag in contact met onze zandstraler!

bereken de bezorgkosten

Wij werken samen met JWS transport, zij doen al onze bezorgingen. We sturen je gegevens direct aan hen door en zij nemen contact met je op om samen een geschikt bezorgmoment af te spreken.

De prijs is afhankelijk van het aantal kilometers van onze winkel naar het bezorgadres.
De bezorgkosten kunnen contant of per pin bij de koerier betaald worden.

Werkt de onderstaande rekentool niet? Klik hier om zelf je bezorgkosten te berekenen