tips voor het schilderen van een meubel

Heb je onze verf in huis en wil je graag zelf een meubel schilderen?
In deze blog geven we een stappenplan en wat tips voor het zelf schilderen van een meubel.

voorbereiden

Bekijk eerst welke delen je wel of niet wilt schilderen. Het lijkt heel simpel, de binnenkant niet schilderen en de buitenkant wel. Tóch kan het een stukje ingewikkelder zijn. Denk bijvoorbeeld aan scharnieren, knopjes en sleutelplaatjes, wil je deze mee schilderen of niet? Ook kun je een keuze maken of je de zijkant van lades wilt meeschilderen, of alleen een klein randje. Zorg dat je een duidelijke keuze maakt voor zowel de buitenkant als de binnenkant van de kast. Gebruik schilderstape om af te plakken tot waar je wil schilderen, deze fijne tape laat geen lijmresten na. En verwijder eventuele sloten en meubelbeslag.
(Zit er veel tijd tussen het schilderen van de grondverf en de laklaag? Verwijder dan tussendoor de tape om eventuele plakresten te voorkomen. Schilder je het meubel binnen 3 dagen, dan kan de tape rustig blijven zitten tot het werk klaar is).

Kies je er voor om scharnieren of andere metalen onderdelen wél mee te schilderen? Schuur deze dan met de hand een beetje op, zodat de verf beter hecht.

grondverf als basis

Op kaal hout is het altijd belangrijk om te beginnen met grondverf. Dit zorgt ervoor dat je lak goed hecht. Hoe droger het hout, hoe meer verf het zal absorberen. 
Wij gebruiken altijd verf op waterbasis. Beter voor het milieu en het droogt lekker snel. Is je meubel heel erg droog en merk je dat je grondverf snel op gaat, dan kun je de verf altijd een beetje verdunnen.

Grondverf is ook handig om de kleur te egaliseren. Zo neutraliseer je donkere plekken als noesten al, zodat deze straks niet door je lak heen schijnen. De kleur van je lak, bepaald de kleur van de grondverf. Voor de meeste kleuren is een grijze grondverf een goede ondergrond. Voor hele donkere kleuren, kun je beter een zwarte grondverf kiezen en voor roodtinten kun je het beste ook een grondverf in een lichtere, rode tint aanschaffen, zodat de grondverf er niet doorheen schijnt.

kwast en roller

Als het tijd is om te gaan gronden zorg je ervoor dat je een kwast pakt die voor jou lekker vast houdt. Als je gaat schilderen met verf op waterbasis, koop dan een kwast voor verf op waterbasis. Wij vinden het fijn dat een kwast niet te dik is, zo kun je overal goed bij.

Wij gebruiken voor de meeste delen van de kast een rolletje. Hiermee krijg je een fijne gladde afwerking. Heb je veel verschillende vlakken en houtsnijwerk? Gebruik hier dan je kwast voor en rol het eventueel na met je rolletje.
Voor gladde kasten gebruik je een lakrolletjes met korte haren. Een kast die een hele diepe houtstructuur heeft, is het handig om een lakroller met lange haren te gebruiken.

tijd om te gaan schilderen

Volg de richting van de nerf. Een houten meubel heeft altijd een nerf. Bij elk stukje dat je wilt schuren of schilderen is de richting van de nerf heilig, blijf hier dus alert op. Wanneer je tegen de nerf in gaat schuren krijg je krassen die je zelfs na 3 lagen verf zal blijven zien. Ook na het schilderen blijf je zien waar de kwast precies is langsgekomen. In een schilderij van Monet zijn de dikke lagen verf en sporen van de kwast wellicht een meerwaarde, op een vintage meubel niet.

Laat de grondverf goed drogen. Omdat droog hout erg absorbeert, zwellen de vezels van het hout op. Dit kun je duidelijk voelen. Schuur het daarom licht op met een een hele fijne korrel of een padje speciaal om tussen de verflagen door even te schuren. Korrel 240 is perfect hiervoor. Wanneer je het hele meubel schuurt, kun je meteen je werk checken op verfzakkers. Schuur deze extra goed weg.

de eerste laag

Zorg voor een systeem of logische volgorde. Kijk waar je wilt beginnen en eindigen. Zo maak je je werk overzichtelijk en vergeet je niet waar je bent gebleven. Begin bijvoorbeeld links van de kast, werk van onder naar boven, werk dan de voorkant af, deuren, rechter zijkant en dan het dakje. 

Zet de eerste laag van je verf er dik op. Dat klinkt gek, zéker wanneer je net wat zakkers hebt weg kunnen schuren, waarom zou je dan met veel verf gaan werken en het risico lopen op nóg weer zakkers? Deze laag verf is echt voor de dekking van de kleur. Zodat alle nerven van het hout goed gevuld zijn, alle randjes en kiertjes goed in de verf zitten en de grondverf niet tot nauwelijks door schijnt. Door veel verf op je roller te zetten hoef je niet persé meer zakkers te krijgen, zolang je de verf maar goed uitsmeert. Rol de roller over de gehele lengte een paar keer heen en weer. Ook in de kieren wanneer je met een kwast werkt, veeg over de hele lengte een paar keer heen en weer om zo goed mogelijk de verf te verdelen.

Loop je hele meubel nog een keer na op zakkers wanneer de verf nog niet helemaal droog is. Doe dit met een bijna droge kwast of met een natte vinger. Zo vang je de zakkers op voordat ze opgedroogd zijn, en moeilijker weg te halen.

de tweede laag

Een tweede laag verf, is dat wel nodig? Ja! Een tweede laag zorgt ervoor dat alles netjes is gedekt en dat de verf een mooie subtiele glans laat zien. Ook zijn twee lagen altijd sterker dan één.

De tweede laag hoeft niet zo dik aangebracht te worden als de eerste laag. Check voordat je begint met schilderen ook of er niet toch nog zakkers zijn ontstaan, deze kun je nu nog wegwerken voordat je de laatste laag verf er op zet.

Zit er meer dan 24 uur tussen de eerste laag lak en deze laatste laag? Dan is het raadzaam om nog een keer zachtjes met het schuurpadje heel licht het hele meubel op te schuren. Dit zodat ook de laatste laag goed kan hechten. Doe je de twee laatste lagen binnen 24 uur, dan is het niet nodig.

Mocht je de verf even willen wegzetten, dan kun je dit gewoon afdekken met een schoon stuk plastic of aluminiumfolie. Mocht je de verf pas de volgende dag, week of jaar weer willen gebruiken? Dan kan je het rolletje in je verfpot stoppen en dichtdoen. Zo blijft je rolletje helemaal goed. Je kwast kun je direct onder de kraan afspoelen.

afwerken

Wacht tot de verf goed droog is voordat je de tape verwijdert en eventueel meubelbeslag terugplaatst.

Veel schilderplezier en deel vooral het eindresultaat, daar zijn wij dol op!

bereken de bezorgkosten

Wij werken samen met JWS transport, zij doen al onze bezorgingen. We sturen je gegevens direct aan hen door en zij nemen contact met je op om samen een geschikt bezorgmoment af te spreken.

De prijs is afhankelijk van het aantal kilometers van onze winkel naar het bezorgadres.
De bezorgkosten kunnen contant of per pin bij de koerier betaald worden.

Werkt de onderstaande rekentool niet? Klik hier om zelf je bezorgkosten te berekenen