een basis diy stappenplan

Iedereen heeft wel eens een kastje wat al een tijdje op zolder staat, maar nog wel wat liefde nodig heeft voordat het een leuke eyecatcher op de kinderkamer kan worden. De afgelopen jaren zijn er heel wat meubels door onze handen gegaan en deze opgedane kennis willen we graag met jullie delen. We helpen je graag op weg!

stap 1: wat wil ik gaan doen?

Bepaal voor jezelf wat je met het meubel wilt gaan doen. Alleen een nieuw verflaagje? Een extra plankje in de kast? Of moeten er nieuwe scharnieren geplaatst worden en een lade vervangen? Nieuwe knopjes op de deuren en lades? Wees vervolgens realistisch om frustratie te voorkomen: kan ik dit en wil ik dit zelf gaan doen?

stap 2: een fijne werkruimte

Niet iedereen heeft een werkplaats tot zijn of haar beschikking, maar je kunt wel een miniatuur werkplaats creëren voor jezelf. Zorg dat de vloer afgedekt is met plastic, of misschien heb je nog een grote kartonnen doos die je kan uitvouwen en onder je meubel kunt schuiven. Is het lekker weer en heb je een tuin of oprit waar je aan de slag kunt? Ook dit is ideaal, het geeft je geen troep in huis.
Leg alvast alles wat je (mogelijk) nodig gaat hebben klaar en zet alles zo neer dat je er gemakkelijk omheen kan werken.
En een open deur: trek zelf oude (klus)kleren aan. 

stap 3: aan het werk

Begin met het grondig schoonmaken van het meubel. Gebruik hier een goed ontvettend schoonmaakmiddel voor. Zelf zijn wij groot fan van “Dasty” (gouden tip voor al het vette schoonmaakwerk, te koop bij de Wibra). Tijdens het schoonmaken verwijder je de knopjes en bijvoorbeeld sleutelplaatjes die je niet wilt, of later in originele staat weer wilt terugplaatsen. Dit maakt het schilderen straks veel makkelijker en zo kun je meteen zien in welke staat het meubel verkeert. Wij verwijderen ook ruitjes of spiegels voordat we een meubel gaan opknappen. Zo zorg je ervoor dat deze niet beschadigen of kapot gaan. Je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om een ruitje/spiegel goed af te plakken en er voorzichtig omheen te werken.
Tijdens het schoonmaken kom je vast al dingen tegen die gerepareerd moeten worden. Draai alle zichtbare schroeven nog eens goed aan en vervang ze als ze niet meer strak te draaien zijn voor een iets groter maatje.

vintage meubel schoonmaken

stap 4: schuren en schilderen

Nadat het meubel goed gedroogd is, begin je met schuren. Zorg ervoor dat alle oude lagen eraf geschuurd en geschrobt worden. Hier lees je hoe je hardnekkige ondergronden kunt herkennen. Toch liever niet zelf aan de slag? Hulp inschakelen van een zandstraler is ideaal en een handig alternatief.

stap 5: repareren en aanpassen

Voordat je begint met het schilderen is het belangrijk dat alle reparaties en aanpassingen zijn gedaan. Zo voorkom je dat je verf beschadigd als je dit daarna nog moet doen. Voeg nu die extra plank toe als je dat wilt en plamuur eventuele beschadigingen zodat je dat je dit na je nieuwe verflaag niet meer ziet.

stap 6: grondverf

Is het hout na het schuren zo goed als kaal? Dan is het nodig om een een grondverf te gebruiken voordat je gaat aflakken. Dit zorgt ervoor dat de verflagen goed hechten. Wij gebruiken altijd grondverf op waterbasis. Deze droogt lekker snel en kun je ook gewoon binnen gebruiken.

stap 7: schilderen

Na het schuren is het goed om het meubel even af te stoffen of af te nemen met een vochtige doek. Plak de randen af met schilderstape. Neem de tijd om de verf te laten drogen tussen elke laag. Voor elke nieuwe laag schuur je de verf heel licht op met een schuurpadje. Zo hecht de volgende laag goed en dit geeft het mooiste resultaat. 2 Keer aflakken is voldoende. Ga je de eerste en tweede laklaag op dezelfde dag doen? Zorg ervoor dat de eerste laag goed droog is, tussendoor schuren is dan niet nodig. Wij gebruiken een zijdeglans, watergedragen meubellak (die ook bij ons te koop is in onze Firma Zoethout kleuren!)
Lees hier ons uitgebreide stappenplan voor het zelf schilderen van een meubel.

stap 8: de laatste hand

Wanneer de verf goed droog is, kan de tape verwijderd worden en kunnen de knopjes en andere details (terug) worden geplaatst. Nu alleen nog het zelf opgeknapte meubel op zijn nieuwe plekje zetten en genieten van het fijne resultaat!

bereken de bezorgkosten

Wij werken samen met JWS transport, zij doen al onze bezorgingen. We sturen je gegevens direct aan hen door en zij nemen contact met je op om samen een geschikt bezorgmoment af te spreken.

De prijs is afhankelijk van het aantal kilometers van onze winkel naar het bezorgadres.
De bezorgkosten kunnen contant of per pin bij de koerier betaald worden.

Werkt de onderstaande rekentool niet? Klik hier om zelf je bezorgkosten te berekenen