Tips om zelf een vintage meubel in de verf te zetten

~door Annelies Gouw~

Eerder hebben we een blog geschreven over het kaal maken van een meubel, maar hoe krijg je nou die mooie kleur er netjes op geschilderd? In deze blog geven we wat tips en handvatten om je meubel zo professioneel mogelijk in de verf te krijgen.

Bepaal wat je wel en niet mee wilt schilderen.

Het lijkt heel simpel, de binnenkant niet schilderen en de buitenkant wel. Tóch kan het een stukje ingewikkelder zijn. Denk bijvoorbeeld aan scharnieren, knopjes en sleutelplaatjes, wil je deze mee schilderen of niet? Soms vallen de lades of deuren van een kast wat dieper naar binnen, tot hoe ver naar binnen wil je schilderen? Zorg dat je een duidelijke keuze maakt voor zowel de buitenkant als de binnenkant van de kast. Gebruik een schilders-tape om af te plakken tot waar je wil schilderen, en verwijder eventuele sloten, en meubelbeslag. Deze tape laat geen lijmresten na. Zit er veel tijd tussen het schilderen van de grondverf en de laklaag? Verwijder dan tussendoor de tape om eventuele plakresten te voorkomen. Schilder je het meubel binnen 3 dagen, kan de tape rustig blijven zitten tot het werk klaar is.

Kies je er voor om scharnieren of andere metalen onderdelen wél mee te schilderen? Schuur deze dan met de hand een beetje op. Zo zorg je dat de verf beter hecht.

 

Volg de richting van de nerf.

Een houten meubel heeft altijd een nerf. Bij elk stukje dat je wilt schuren of schilderen is de richting van de nerf heilig. Blijf hier dus alert op. Wanneer je tegen de nerfrichting in gaat schuren krijg je krassen die je zelfs na 3 lagen verf zal blijven zien, en met schilderen blijf je zien waar de kwast precies is langsgekomen. In een schilderij van Monet zijn de dikke lagen verf en sporen van de kwast wellicht een meerwaarde, op een vintage meubel niet.

"Bij elk stukje dat je wilt schuren of schilderen is de richting van de nerf heilig."

 

Gebruik altijd grondverf als basis.

Waarom moet ik grondverf gebruiken? Op kaal hout is het altijd belangrijk om te beginnen met een grondverf. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijke lak goed hecht aan het hout en de verf er niet af zal gaan bladderen. Hoe droger het hout, hoe meer verf het zal absorberen. Is je meubel heel erg droog en merk je dat je grondverf sneller op gaat dan je denkt, dan kun je de verf altijd een beetje verdunnen. Check wel of de verf die je gebruikt op waterbasis is of op basis van terpentine. Want zomaar water gooien bij synthetische verf is niet zo’n goed idee.

Grondverf is ook handig om de kleur te egaliseren. Zo neutraliseer je donkere plekken als noesten al, zodat deze straks niet door je lak heen schijnen. De kleur van je lak, bepaald de kleur van de grondverf. Voor de meeste kleuren is een grijze grondverf een goede ondergrond. Voor hele donkere kleuren, kun je beter een zwarte grondverf kiezen en voor roodtinten kun je het beste ook een roodtint grondverf aanschaffen om te zorgen dat de grondverf er niet doorheen schijnt.

 

Voor een glad resultaat: schuur je grondverf met een fijne korrel.

Doordat droog hout zo ontzettend absorbeert, zwellen de vezels van het hout op. Dit kun je duidelijk voelen. Wanneer je grondverf is opgedroogd en je strijkt met je hand over het hout, voelt het aan als een stuk grof schuurpapier. Niet echt wat je zou willen op je nieuw geschilderde meubel.

Kies een hele fijne korrel of een padje speciaal om tussen de verflagen door even te schuren. Korrel 280 is bijvoorbeeld een goeie fijne korrel hiervoor. Wanneer je het hele meubel hier zachtjes mee afneemt zodat de ruwe vezels weer glad worden, kun je meteen je werk checken op zakkers. Daar waar dikke druppels verf zijn gaan zakken, of waar een verdikking van de verf langs een randje blijkt te zijn ontstaan. Schuur deze extra goed weg, en onthoud waar ze waren, dan kun je daar in je volgende lagen verf rekening mee houden en voorkomen dat dit weer gebeurd.

 

Zet de eerste laag van je verf er dik op.

Dat klinkt gek, zéker wanneer je net wat zakkers hebt weg kunnen schuren, waarom zou je dan met veel verf gaan werken en het risico lopen op nóg weer zakkers? Deze laag verf is echt voor de dekking van de kleur. Zodat alle nerven van het hout goed gevuld zijn, alle randjes en kiertjes goed in de verf zitten en de grondverf niet tot nauwelijks door schijnt. Door veel verf op je roller te zetten hoef je niet persé meer zakkers te krijgen, zolang je de verf maar goed uitsmeert. Rol de roller over de gehele lengte een paar keer heen en weer. Ook in de kieren wanneer je met een kwast werkt, veeg over de hele lengte een paar keer heen en weer om zo goed mogelijk de verf te verdelen.

"Zodat alle nerven van het hout goed gevuld zijn, alle randjes en kiertjes goed in de verf zitten en de
grondverf niet tot nauwelijks door schijnt."

Loop je hele meubel nog een keer na op zakkers wanneer de verf nog niet helemaal droog is. Doe dit met een bijna droge kwast of met een natte vinger. Zo vang je de zakkers op voordat ze opgedroogd zijn, en moeilijker weg te halen.

 

De puntjes op de i.

Nu is het tijd voor de laatste laag, deze hoeft niet zo dik als de eerste laag. Nu de verf droog is kun je goed zien op welke plekken de grondverf nog wat doorschijnt.  Check voordat je begint met schilderen ook of er niet toch nog zakkers zijn ontstaan, deze kun je nu nog wegwerken voordat je de laatste laag verf er op smeert. Zit er meer dan 24 uur tussen de eerste laag lak en deze laatste laag? Dan is het raadzaam om nog een keer zachtjes met het schuurpadje heel licht het hele meubel op te schuren. Dit zodat ook de laatste laag goed kan hechten. Doe je de twee laatste lagen binnen 24 uur, dan is het niet nodig. Heb je dit allemaal gedaan? Dan is het een kwestie van schilderen, met de nerf mee uiteraard en rustig laten drogen.

Wacht tot de verf in elk geval stofdroog is voordat je de tape verwijdert en eventueel meubelbeslag terugplaatst.

Veel schilderplezier en schroom niet om de resultaten van je project met ons te delen.

-3 juli 2020-

 


 

Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Copyright 2022 Firma Zoethout | Design & Realisatie: Cross Media Creations