Onze werkwijze

evakleiner

Eens in de zoveel weken komt er weer een nieuwe lading vintage meubels binnen. Een leuk en spannend moment, want dit zijn de meubels waar we ons de komende weken grondig over zullen ontfermen. Hoe dit proces in zijn werk gaat en welke eisen wij stellen aan een 'Firma Zoethout meubel', lees je hieronder.

  • Kaal maken

Sinds een tijd laten wij onze houten meubels door een extern bedrijf zandstralen. Hierna krijgen we de meubels weer helemaal kaal terug, dus ontdaan van alle vorige lagen verf, boenwas of politoer. Na dit proces komt het meubel in onze werkplaats te staan zodat we er vervolgens mee aan de slag kunnen. 

  • Schoon

Elk meubel dat wij binnen krijgen, maken we eerst van binnen en buiten zeer grondig schoon. Ook de achter- en onderkant komen daarbij aan de beurt.

  • Houtworm

De stap die daar onmiddellijk op volgt, is het bestrijden van houtworm. Helaas bevat bijna elk oud houten meubel in meer of mindere mate houtworm. Hier valt bijna niet aan te ontkomen. We behandelen daarom íeder houten meubel met een professionele anti-houtworm spray. Als we twijfelen of we daarmee alle houtworm te pakken hebben gekregen, herhalen we deze behandeling nogmaals. De gaatjes blijven overigens, zeker aan de binnenkant, soms wel gewoon zichtbaar. Een heel enkele keer blijkt na verloop van tijd dat er toch nog levende houtworm in een meubel zit. Dit kunnen wij soms helaas niet voorkomen. Ook kan het zijn dat de geur van deze anti-houtworm spray nog te ruiken is na aanschaf. Deze geur trekt na verloop van tijd volledig weg.

  • Nodige reparaties

Vervolgens inventariseren we wat het desbetreffende meubel aan reparaties nodig heeft; wat moet er aan het meubel gebeuren voor we hem een nieuwe verflaag kunnen geven? In welke staat is hij, moet er iets vervangen worden zoals een bodem of achterkant. Staat hij stabiel op zijn poten? Soms moet een van de poten wat korter gezaagd of moet er eentje verstevigd. We kijken naar de laatjes, of ze soepel lopen, of ze nog stevig in elkaar zitten etc. Ook de deurtjes worden nagelopen. We komen verschillende soorten scharnieren tegen, inmiddels weten we van alles wel hoe het werkt en wanneer iets aan vervanging toe is. We zorgen ook dat de deurtjes niet (meer) klemmen. De buitenkant van het meubel wordt nagelopen op gaatjes en kieren. Houtwormgaatjes en andere storende gaten werken we weg op plekken waar we vervolgens overheen gaan schilderen. Kieren en oneffenheden in het hout die bij het meubel passen laten we zitten. Naast dat dit de charme is van een vintage meubel, zien we ook vaak dat kieren weer open trekken als we ze dichtmaken. 

  • Indeling bepalen

Na alle nodige reparaties gaan we over tot het maken van een indeling. In sommige gevallen kunnen we de originele planken gebruiken. We schuren deze met een fijne korrel, zodat ze weer glad aanvoelen. Als we zelf een nieuwe indeling maken kijken we naar de stijl van de kast en de afmetingen, om te bepalen wat voor indeling hij krijgt. Alleen planken of ook een roede. Heb je een mooie kast gezien, maar wil je toch een plankje extra? Dat doen we graag. Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op. 

  • Schilderen

Als het meubel volledig schoon is, gerepareerd is, alles weer helemaal werkt, planken of roedes in de kast geplaatst zijn, de ondergrond geschuurd is en storende gaten geplamuurd, dan kan het meubel eindelijk zijn eerste verflaag krijgen. Een heerlijk moment tijdens het opknap proces! We beginnen altijd eerst met een laag grondverf. Dit zorgt ervoor dat de volgende lagen mooi hechten. Daarna volgen er altijd twee laklagen, die wij heel precies en strak aanbrengen. De echte Firma Zoethout look komt nu tevoorschijn! Wij verkopen ook onze verf.

  • Afronden

Tot slot kijken we welke knopjes of handgrepen het mooiste bij het meubel en de kleur staan. Porselein, brons, hout? En nu is het meubel omgetoverd tot een echt Firma Zoethout meubel! Hij krijgt een Firma Zoethout stempel op de achterkant. Ook zetten we een klein potje verf in de kast, voor als het meubel bij zijn nieuwe eigenaar ooit nog een kleine beschadiging oploopt.

Je kunt ook een meubel op maat laten maken bij ons. 


 

Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Copyright 2022 Firma Zoethout | Design & Realisatie: Cross Media Creations