Onze werkwijze

evakleiner

Eens in de zoveel weken komt er weer een nieuwe lading vintage meubels binnen. Een leuk en spannend moment, want dit zijn de meubels waar we ons de komende weken grondig over zullen ontfermen. Hoe dit proces in zijn werk gaat en welke eisen wij stellen aan een 'Firma Zoethout meubel', lees je hieronder.

  • Schoon

Elk meubel dat wij binnen krijgen, maken we eerst van binnen en buiten zeer grondig schoon. Ook de achter- en onderkant komen daarbij aan de beurt.

  • Houtworm

De stap die daar onmiddellijk op volgt, is het bestrijden van houtworm. Helaas bevat bijna elk oud houten meubel in meer of mindere mate houtworm. Hier valt bijna niet aan te ontkomen. We behandelen daarom íeder houten meubel met een professionele anti-houtworm spray. Als we twijfelen of we daarmee alle houtworm te pakken hebben gekregen, herhalen we deze behandeling nogmaals. De gaatjes blijven overigens soms wel gewoon zichtbaar. Een heel enkele keer blijkt na verloop van tijd dat er toch nog levende houtworm in een meubel zit. Dit kunnen wij soms helaas niet voorkomen. Ook kan het zijn dat de geur van deze anti-houtworm spray nog te ruiken is na aanschaf. Deze geur trekt na verloop van tijd volledig weg.

  • Aanpak bepalen

Vervolgens beslissen we wat de beste 'aanpak' voor het desbetreffende meubel is; wat moet er aan het meubel gebeuren voor we hem een nieuwe verflaag kunnen geven? In welke staat is hij, moet er iets vervangen worden zoals een bodem of achterkant, is hij stabiel, compleet, werken de deuren en laatjes goed? Wanneer er restauraties nodig zijn, voeren we deze als eerste uit.

  • Oude verflagen

Om een meubel een nieuwe verflaag te kunnen geven, is het essentieel om te bepalen wat de oude ondergrond is. Een oude verflaag laat zich meestal goed schuren, maar bijvoorbeeld boenwas of politoer moet volledig verwijderd worden, voor hij geschuurd kan worden. Grote, storende gaten dichten wij met plamuur. Kleine oneffenheden geven een meubel zijn charme, dus die laten we heel bewust zitten.

  • Schilderen

Als het meubel volledig schoon is, gerepareerd is, alles weer helemaal werkt, planken of roedes in de kast geplaatst zijn, de ondergrond geschuurd is en storende gaten geplamuurd, dan kan het meubel eindelijk zijn eerste verflaag krijgen. Als wij toch nog twijfelen over de hechting van de verf, gronden we het meubel eerst. Daarna volgen er altijd twee verflagen, die wij heel precies en strak aanbrengen.

  • Afronden

Tot slot kijken we welke knopjes of handgrepen het mooiste bij het meubel en de kleur staan. Porselein, brons, hout? Als het meubel helemaal klaar is, krijgt hij een Firma Zoethout stempel op de achterkant. Ook zetten we een klein potje verf in de kast, voor als het meubel bij zijn nieuwe eigenaar ooit nog een kleine beschadiging oploopt.