Zelf een vintage meubel schilderen? Zo herken en verwijder je hardnekkige onderlagen!

~door Anne Hielckert~

Sta je op het punt een houten vintage meubel te upcyclen en een mooi kleurtje te geven? Check dan eerst even de onderlaag. Want niets is vervelender dan verf die niet goed hecht en je weer helemaal opnieuw kan beginnen!

Vintage meubels zijn vaak afkomstig uit een tijd waarin men het mooi vond om het hout zelf goed zichtbaar te laten. Deze meubels zijn op verschillende manieren behandeld om ze toch te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Wij hebben inmiddels honderden meubels opgeknapt en weten dat er twee veelvoorkomende (hardnekkige) lagen zijn.

 

~ De waslaag, ook wel boenwas ~

Dit is een vettige, transparante laag die op een meubel geboend/ geborsteld is. Er worden verschillende soorten was voor gebruikt zoals bijenwas, terpentijnwax, kalkwas en zo nog wat meer. Het komt op hetzelfde neer: je kan het niet van een meubel afschuren en je kan er niet overheen schilderen.

Hoe te herkennen?

Wanneer je met je nagel over het oppervlak schraapt, dan blijft er een vettig, bruin laagje onder je nagel zitten. Ga je er met je schuurpapier overheen, dan loopt het schuurpapier vol; je papier krijgt een bruinig laagje en de ruimte tussen de korrels loopt vol, waardoor het schuurpapier niet meer werkt. Wanneer je de waslaag niet goed verwijdert, zal je verf hier niet op kunnen hechten. Het lijkt goed te gaan en droogt gewoon op, maar als je er later met je nagel overheen gaat, dan krab je de verf er zo weer af.


Hoe te verwijderen?

De waslaag is vet. Het is dus belangrijk om een ontvetter te gebruiken. Er bestaan kant en klare afbijtmiddelen, maar die zijn vrij duur. Wij gebruiken zelf een combinatie van groene zeep (vloeibaar is het makkelijkst) en huishoudsoda. Dit meng je in gelijke delen met wat warm water tot een papje en hier smeer je je meubel mee in. Even laten intrekken en vervolgens kan je het er met een fijne staalspons en veel warm water af boenen. Vergeet niet de randjes en gleufjes van het eventuele houtsnijwerk goed mee te nemen. Dit herhaal je tot er geen bruin water meer van het meubel afkomt. Meestal is twee keer meer dan voldoende.

Vervolgens het meubel goed laten drogen en tot slot licht opschuren met een fijn schuurpapiertje. Je meubel is nu helemaal kaal en kan geschilderd worden. Voor het beste resultaat gebruik je ook een grondverf voordat je het meubel afschildert.

~ Politoer ~

Politoeren is een ambachtelijke manier om meubels te voorzien van een transparante vernis/lak laag. Dit is een harde laag en bestaat uit schellak (wat een afscheidingsproduct is van een boomluis uit India en omgeving) wat met alcohol vermengd wordt, om vervolgens met heel veel cirkelende bewegingen (poli=veel, toeren=rondjes) aangebracht te worden. Het geeft een glanzende afwerking en kan heel wat jaren mee. Ook deze laag kan je niet wegschuren en je kan er niet overheen schilderen.

Hoe te herkennen?

Het is soms lastig te herkennen, omdat het ook wat op gewone lak lijkt. Maar wanneer je een meubel met een hars/politoerlaag schuurt, dan zal de hars door de wrijving opwarmen en dan krijg je allemaal zachte, plakkerige korreltjes. Je kan als test ook een beetje pure spiritus op een vlak stuk gieten. Als het inderdaad politoer is, dan laat de laag een beetje los en ontstaat er een plakkerige goedje (dit kan je met je vingers voelen).

Wanneer je over een politoerlaag heen schildert, dan breekt de verf na het opdrogen open en krijg je een craquelé effect (barstjes/scheurtjes in de verflaag).

Hoe te verwijderen?

Politoer verwijderen is een pittige klus. Wij doen dit met spiritus. Dit schenk je op het meubel, laat je even inwerken en dan borstel je de politoerlaag los met een staalspons. Vervolgens kan je dit met een verfkrabber van je meubel afschrapen. Het is een tijdrovend en vies klusje. Maar levert je wel een kaal meubel op. Je kan ook een speciaal afbijtmiddel gebruiken. Verwar dit niet met gewone verfafbijt, dit is niet sterk genoeg.

Voor beide lagen geldt: weet je het niet zeker? Reinig en schuur eerst een klein oppervlak en schilder dit vervolgens. Laat de verf goed drogen en kijk dan wat het resultaat is. Zo weet je zeker dat al je werk straks niet voor niets is als je mooie verflaag openbreekt en niet goed hecht!

Ben je benieuwd naar nog meer tips over het zelf opknappen van vintage meubels? In onze blog 'Een vintage kast opknappen? Onze 6 basic DIY tips' geven we je een handig stappenplan.

Hou ook onze website goed in de gaten voor volgende blogs. Je kan je ook abonneren op onze maandelijks update.

 - 24 april 2020 -

Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Copyright 2022 Firma Zoethout | Design & Realisatie: Cross Media Creations